U bent hier
Onmiddellijk de tering naar de nering zetten aub
Aanpassing meerjarenplan en begroting wegens lagere dividenden Fluvius/Iverlek is dringend nodig
De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) heeft als taak om de Vlaamse energiemarkt efficiënt te laten verlopen. Zij bepaalt wat het maximaal toegestaan inkomen van een DNB is en als gevolg daarvan hoeveel de distributienetbeheerders (DNB’s) mogen aanrekenen aan de consument.
Als autonome regulator doet ze dit in alle onafhankelijkheid binnen de bevoegdheden die ze rechtstreeks van Europa en ook van Het Vlaamse Parlement gekregen heeft. Vanaf 1 januari 2021 is een nieuwe berekening van kracht die de nettarieven voor de consument doet dalen en die Fluvius aanzet tot verdere besparingen.
Dit zorgt voor minder cashflow voor netbeheerder Fluvius waardoor de DNB’s ook lagere dividenden zal kunnen uitkeren aan haar aandeelhouders: de Vlaamse steden en gemeenten.
Tariefmethodologie
De VREG omschrijft het als volgt:
“De tariefmethodologie omvat de regels, de rapporteringen en de berekeningen waarmee de tarieven voor de elektriciteits- en aardgasdistributie worden bepaald. De distributienetbeheerders moeten de tariefmethodologie gebruiken voor het opstellen van hun tariefvoorstellen.”
Na afloop van het bepalen van het maximaal toegelaten inkomen berekent Fluvius het tarief dat de DNB’s zullen aanrekenen aan de consument voor het leveren van elektriciteit en gas en legt dit ter goedkeuring voor aan VREG. Met deze inkomsten worden uitgaven gedekt als beheer en onderhoud van de infrastructuur, personeel, gebruik hoogspanningsnet Elia, Openbare Dienstverplichtingen, vergoeding van kapitaal…
Wat is er veranderd?
Om de hoge energiekosten voor gezinnen en bedrijven onder controle te houden zijn er verschillende maatregelen genomen. De meest zichtbare daarvan was de fusie van netbeheerders Infrax en Eandis. In haar tariefmethodologie houdt de VREG nu voor het eerst rekening met de efficiëntiewinsten van Fluvius.
Verder houdt VREG rekening met de gedaalde kosten van het kapitaal (eigen en vreemd vermogen). Ook dit heeft een directe impact op de marge om dividenden uit te keren.
Hierdoor dalen de nettarieven voor gas en elektriciteit. Hierdoor genereert Fluvius minder inkomsten waardoor ze de geplande dividendenstroom niet meer in stand kan houden. Om Fluvius en de DNB’s financieel gezond te houden zullen er minder dividenden moeten vloeien naar de steden en gemeenten.
Wat betekent dit voor Bonheiden?
De impact op de meerjarenplannen van onze gemeente is enorm
Volgens de laatste aanpassing van de meerjarenplannen AP-27 staat er een inkomsten ingeschreven van 3.018.486 euro ( 2020-2025)
De nieuwe geschatte inkomsten voor dezelfde periode zijn 2.080.410 euro
Bijna 1 miljoen euro minder inkomsten
Dit is een verschil van maar liefst 938.076 euro
N-VA is stom verbaast dat het college zelf geen initiatief nam om de begroiting en meerjarenplan aan te passen aan de nieuwe financiele situatie.
De N-VA fractie nam wel haar verantwoordelijkheid en vroeg aan de gemeenteraad het college opdracht te geven om dringend het budget aan te passen.
Voorstel van beslissing:
De gemeenteraad vraagt aan het college van burgemeester en schepen dringend een commissie financiën te organiseren met verdere toelichting over de nieuwe financiële situatie van onze gemeente
De gemeenteraad vraagt aan het college van burgemeester en schepen om dringend de begroting en meerjarenplannen aan te passen via een begrotingsaanpassing.