U bent hier
N-VA vraagt inhoudelijk debat op de raad voor maatschappelijk welzijn over de activering van arbeidsbekwame leefloners
Arbeidbekwame leefloners activeren
In de media konden we lezen dat van de meer dan 40.000 leefloners in Vlaanderen slechts 22,5procent na 1 jaar werk vindt en dit ondanks een actieve begeleiding naar werk voor de meesten van hen. Het zijn de OCMW’s die verantwoordelijk zijn voor de begeleiding van leefloners. Meestal doen zij dit via een geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie (GPMI) waarbinnen een trjact naar werk wordt opgesteld als de betrokkene arbeidsbekwaam is. Op basis van de cijfers die we zagen in de media zou voor ongeveer een driekwart van de leefloongerechtigden zo een traject uitgetekend zijn.
Een federale omzendbrief vraagt de lokale besturen om leefloners in te schrijven bij de gewestelijke arbeidsbemiddelingsdiensten maar er blijken in de praktijk grote verschillen tussen de verschillende steden en gemeenten te bestaan. Opnieuw, op basis van de cijfers die we konden lezen in de media, zou 56 procent van de Vlaamse leefloners gekend zijn bij de VDAB. Van leefloongerechtigden die ingeschreven zijn bij de VDAB gaat 40 procent na 1 jaar aan de slag… een opmerkelijk verschil met de eerder vermelde 22,5%
Een recent initiatief van de Vlaamse regering, getrokken door ministers Jo Brouns en Bart Somers verankert de inschrijvingsplicht bij de VDAB in een Vlaams Decreet.
Citaat Jo Brouns: “Om meer leefloners aan de slag te krijgen, willen we de inschrijvingsplicht bij de VDAB decretaal verankeren en gaan we objectieve richtlijnen uitwerken voor de OCMW's over wie arbeidsgeschikt is en wie niet. Ook de Oekraïense vluchtelingen in Vlaanderen zullen we daarmee bereiken;, zegt Brouns. ;Daarnaast gaan we zorgen voor een betere informatie-uitwisseling tussen de OCMWs en de VDAB en willen we de drempel naar de VDAB-dienstverlening voor de leefloners verlagen.;
OCMW’s en lokale besturen blijven de keuze behouden om zelf leefloongerechtigden te activeren of om de VDAB in te schakelen voor de activering.
Er worden bovendien premies voorzien voor de gemeenten van 1000 euro per geactiveerde leefloner boven het Vlaamse gemiddelde.
Raad voor maatschappelijk welzijn
Wij stellen op de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 mei een aantal vragen met betrekking tot de situatie in Bonheiden:
- Wat is de activeringsgraad van de leefloners in Bonheiden? Maw Hoeveel procent van de leefloners slagen wij erin om na 1 jaar aan het werk te krijgen?
- Zijn alle leefloners in Bonheiden reeds gekend/ ingeschreven bij de VDAB of volgde Bonheiden tot op heden de federale omzendbrief nog niet op? Indien niet, tegen welke termijn voorziet u om dit te doen?
- OCMW’s en lokale besturen blijven de keuze behouden on zelf te activeren of om de VDAB door voor in te schakelen. Welk model heeft u hier in Bonheiden voor ogen?
- Komt Bonheiden in aanmerking voor de bovenvermelde premies?