U bent hier
N-VA en Groen vragen respect van het gemeentebestuur
N-VA , GROEN en BRO vragen respect voor elke stem in Bonheiden-Rijmenam
Bij aanvang van de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad van 23 oktober brachten de fractieleiders van N-VA en Groen een zeer duidelijk statement voor meer respect.
Na het voorlezen van het statement voor meer respect verlieten de raadsleden van de oppositie de gemeenteraad.
Door het feit dat de meerderheid niet in aantal was kon de gemeenteraad niet verder gezet worden.
Hierbij kan u de letterlijke tekst consulteren:
Guido Vaganée fractieleider N-VA:
Op zondag 13 oktober hebben de kiezers hun stem uitgebracht.
In Bonheiden–Rijmenam kwam 66,6% van de kiesgerechtigden hun stemrecht uitoefenen. Een cijfer dat ons allen moet doen nadenken.
Amper 16% zijn we verwijderd van de deontologische en kritische grens van de 50%.
Wat wil de inwoner hiermee zeggen? Zijn we de connectie met onze burgers aan het kwijtspelen? En wat is de aanleiding daartoe? N-VA en Groen maakten die analyse al voor de verkiezingen zoals u kon lezen in de programma’s.
We moeten resoluut gaan voor meer samenwerking binnen de gemeenteraad en met de bevolking. We moeten resoluut gaan voor respect voor alle meningen en daar naar handelen.
De verkiezingsstrijd is gelopen. De grootste lijst kreeg het initiatiefrecht en de persoon met de meeste voorkeurstemmen van die lijst werd formateur.
De decreetgever was duidelijk in de doelstelling van deze vernieuwingen.
‘Op de verkiezingsavond worden er geen akkoorden gesloten’.
Barbara Maes fractieleider Groen:
Ik citeer: “Het initiatiefrecht start officieel de dag na de ondertekening van het proces-verbaal van de verkiezingen. In veruit de meeste gemeenten zal dat proces-verbaal al op 13 oktober opgemaakt geweest zijn. Is dat zo, dan begint de eerste periode van het initiatiefrecht te lopen op maandag 14 oktober 2024. Deze periode duurt veertien dagen.”
Dit is een logische aanpassing die er moet voor zorgen dat alle kandidaten de tijd krijgen om de verkiezingsuitslag te analyseren en/of te verwerken. Tenslotte is dit voor velen een emotionele rollercoaster. Sommige vieren, anderen hadden het anders verwacht en dit binnen alle partijen die deelnemen aan de kiesstrijd. Ook hier valt het woord ‘respect’ als drijfveer op.
Respect voor alle kandidaten die deelnemen aan de verkiezingen. Respect voor al deze inwoners die zich engageren om onze gemeente beter te maken.
De rol van de formateur is in deze cruciaal. Houdt de formateur rekening met de doelstelling van het decreet en betoont deze respect voor alle kandidaten en hun kiezers?
Een cruciaal moment bij de start van een nieuwe bestuursperiode, een opportuniteit om de verkiezingswaan te overstijgen en een eerste belangrijke stap te zetten naar samenwerking.
Guido Vaganée fractieleider N-VA:
Beste collega’s,
Ik neem u even mee terug naar 13 oktober.
Nadat de uitslag is binnengekomen neem ik de telefoon en bel ik alle lijsttrekkers op om hen te feliciteren en samen even te reflecteren.
Ik bel naar onze burgemeester en feliciteer hem met het resultaat en bevestig onze positie dat we beschikbaar zijn voor een gesprek.
De burgemeester neemt de felicitaties in ontvangst en verzekert ons dat we later op de avond zullen worden opgebeld voor een gesprek. Ook ons federaal parlementslid belt later de burgemeester en ook hij krijgt de zelfde boodschap.
Wij zijn nu 10 dagen verder en zijn nog steeds aan het wachten op het telefoontje van de burgemeester.
Ondertussen vernemen we via de pers dat er een coalitie is gevormd. Wij nemen daarvan akte.
Barbara Maes fractieleider Groen:
Dat BRUG kiest voor een andere partner dan N-VA of GROEN, daar kunnen we mee leven. Maar dat de burgemeester de nieuwe legislatuur start met loze beloftes, dat tart alle verbeelding!
N-VA, de zetel winnende partij met de persoon met de meeste voorkeurstemmen wordt niet uitgenodigd voor een verkennend gesprek.
GROEN wordt een toch wel , oneerbaar voorstel gedaan met de boodschap: dat is te nemen of te laten, want je bent eigenlijk niet nodig. Dit samen is ongezien en getuigt van totaal geen respect! Vooral geen respect voor de burgers die wij vertegenwoordigen.
Guido Vaganée fractieleider N-VA:
Het is duidelijk dat het nieuwe bestuur hier een valse start neemt en aan de collega’s raadsleden van GROEN en N-VA laat blijken dat ze niet van tel zijn. Nog erger, ze gewoon negeert.
U negeert hiermee niet enkel de 50 inwoners die zich kandidaat stelden voor de verkiezingen maar vooral ook de kiezers die hun vertrouwen gaven aan deze kandidaten.
Toch zou enige terughoudendheid op zijn plaats zijn. Tenslotte verliest het kartel BR-CD&V bijna een kwart van haar kiezers. En inderdaad is het correct dat door jullie huwelijk jullie de grootste fractie zijn en aldus het initiatiefrecht hebben. Maar is het ook niet meer dan normaal én getuigt het niet van een minimum aan respect dat wij en onze kiezers op zijn minst worden gehoord?
Barbara Maes fractieleider Groen:
De fracties van Groen en N-VA hopen dat het bestuur zich herpakt en op een constructieve wijze de samenwerking met iedereen aangaat. Dat ze de naamsveranderingen die ze zijn ondergaan effectief omzetten in daden : bouw die brug, maak het verschil door te verenigen en vorm dat team!
Guido Vaganée fractieleider N-VA:
Beste voorzitter,
De afgelopen maanden hebben we al enkele keren de reddingsboei gegooid naar dit bestuur.
Ook vandaag zien we dat de meerderheid niet in aantal is.
Als statement verlaten wij met de voltallige oppositie N-VA , Groen en BRO nu deze gemeenteraad om te tonen dat u iedereen nodig zal hebben om te kunnen besturen. Laat het een nuttige les zijn in nederigheid.